Efterregulering af boligsikring / boligstøtte

Så kom der brev fra Boligstøttekontoret.. Alt skal betales tilbage for 2010. Men vi kunne være sluppet med at betale halvdelen tilbage, hvis vi bare kendte reglerne!

Jeg besluttede mig for at ringe til dem for at høre hvordan reglerne var angående efterregulering af boligsikring / boligstøtte. Det forholder sig sådan at man kun skal betale tilbage for de måneder hvor man har tjent for meget. Hvis altså man har ringet til dem og oplyst det.
Nu hvor vores indtægt havde ændret sig og vi ikke havde indberettet denne ændring i tide var konsekvensen at alt skulle betales tilbage iflg. efterregullering for 2010.

Jeg mindes ikke at have læst noget sted at konsekvensen var sådan, men som telefon damen sagde så havde vi skrevet under i tro og lov på at vi ville oplyse en evt. ændring. Det ændre desværre stadig ikke på at der ikke står nogen steder at det bliver opgjort pr. måned og ikke pr. år, som var min oprindelige opfattelse, og egentlig også derfor at jeg ikke havde oplyst nogen ændring fordi det jo automatisk ville ske iflg. årsopgørelsen fra skat for 2010.

Men havde jeg indberettet det, havde vi kunne slippe med kun at betale ca. halvdelen tilbage.

Desværre kunne man ikke engang få oplyst hvor grænsen lå i forhold til indkomst, og måden at indberette det på var ved noget så analogt som at ringe i vores ellers digitale tidsalder!

Noget ting som man burde overveje i forhold til efterregulering af boligsikring / boligstøtte:
– Bedre oplysning i forhold til grænsen for indkomsten?
– Bedre oplysning af konsekvensen?
– En hjemmeside til digital indberetning?

Ringede ind til dem igen for at høre om der slet ikke var noget at gøre, men det var det ikke. Hende som jeg snakkede med denne gang kunne fortælle mig at tjener man 21.700,- mere end det man har opgivet så skal alt betales tilbage.
Sætter man indkomsten for højt får man en mindre boligstøtte / boligsikring og får ikke en evt. difference tilbage hvis man indberetter en ændring som man eller kender det fra skat. Sjovt nok, så fungerer det modsat den anden vej, for lavt indberettet boligstøtte / boligsikring giver ved en indberetning af højere indkomst et giro kort. Hvorfor ikke begge veje, og hvorfor ikke automatisere det vha. skat?

Jeg blev lidt klogere på boligstøtte / boligsikring, men føler stadig at det er et system med regler som ikke er særlig lette at gennemskue – ikke engang for medarbejderne selv…

5 thoughts on “Efterregulering af boligsikring / boligstøtte”

 1. Hej Peter. Jeg faldt over dit blog indlæg om boligstøtte, og det lader til du har sat dig ind i det… Var også sikker på at det blev reguleret af skat ligesom årsopgøørelse og sådan.
  Men skal det tolkes, at man udelukkende kan GÆTTE sig til hvordan det blir det kommende år (2012) ? Man aner da ikke hvor meget kan kommer til at tjene efter endt studie til sommer fx?
  og hvis man gætter for højt i januar 2012 – ja så “mister” man støtte, og er gættet for lavt, ja, så skal man betale tilbage?

  Tænker, at hvis jeg i sommerferien arbejder mere 1-2 måneder og tjener mere end sædvanligt – og stadig får SU – vil det så have indflydelse (altså at jeg har 2 måneder med usædvanig høj løn) eller er det ok, SÅ LÆNGE DET VAR MED i mit gæt i januar 2012 ?
  eks: 10 mdr á 2.500 før skat = 25.000 + 2 mdr á 10.0000 før skat = 20.000. Alt i alt 45.000 , så hvis mit gæt var 45.000 i januar 2012, så er det fint +- 21.700 ?
  (ovenstående eks. er selvfølgelig uden SU og andet personlig indkomst, og bare som eksempel)

  1. Det jeg fandt ud af da jeg kontaktede dem som tager sig af boligstøtte var lidt blandet. Nogle kunne fortælle lidt, og andre noget andet. Andre ting var de ikke helt enige om. Men det jeg fandt ud af var at man skulle gætte det indkomsten for det kommende år. Du har to valg, du kan fravælge boligsøtte for de 2 måneder du tjener flere penge, også er de udenfor regnskabet. Ellers kan du ringe indtil dem i december og oplyse dem om din højere indkomst. Så finder de ud af om du skal af med al din boligstøtte eller bare lidt. Ligger din indkomst op til 21700 over dit gæt, så gør de ikke noget.

   Hvis din forhøjede indkomst var med i dit skøn / gæt, så bliver du ikke ramt og skal ikke betale noget tilbage.

   Har prøvede at snakke med dem om at det burde fungere som skat, men de henviser blot til indberetningspligten og fortæller at det er mit eget problem. Selvom det egentlig er åndsvagt…

   Hvis man ved at man ligger på grænsen i forhold til boligstøtte så vil jeg anbefale folk at gætte så lavt at man får fuld boligstøtte, derefter ringe ind i december og oplyse om den evt. højere indkomst. På denne måde får du maksimal boligstøtte. For sætter du den for højt og ringer ind og sænker den så får du IKKE differensen retur..

 2. Jeg kan supplere din oplevelse i forbindelse med efterregulering af boligstøtte. Også jeg modtog et krav om efterregulering. Jeg undrede mig over, at jeg skulle betale tilbage i de måneder, hvor jeg havde været berettiget til at modtage boligstøtte. Jeg ringede til kommunen, hvor jeg to gange fik det samme svar – boligstøtten blev efter sigende beregnet på basis af årsindkomsten.
  Her kunne min historie have taget sin afslutning. Klap i og betal. Men det gav ikke mening for mig. Derfor indsendte jeg samtlige løn- og dagpengeoplysninger til kommune. Resultatet blev, at jeg fik nedsat kravet om efterbetaling til det halve af det oprindelige beløb.
  Det er jo i virkeligheden lidt trist, men af historien kan jeg kun uddrage, at man ikke sådan skal lade sig spise af, men blive ved med at råbe.

 3. Hejsa jeg har et spørgsmål jeg er sikker på i kan hjælpe mig med. Min mand startede på uddannelse som gav su i august. Jeg ringede til udbetaling dk og oplyste om dette. Hidtil har han ingen indkomst haft. Vi fik et barn her i efteråret og han har nu fået dobbelt su udbetalt hvilket han får i 2 mdr. Jeg opdager så først nu at hans indkomst er sat til 70800 ved boligsikring hvilket dr skrup forkert da hans indkomst kun lige rammer 40.000 endda med det ekstra udbetalte su. Bør man være bekymret for at skulle betale tilbage. Mvh malene

 4. Jeg gættede 6000 forkert til den lave side for 2014. Resultat, hele min boligstøtte for 2014, skal betales tilbage. Jeg ,pensionist og ejer en mindre gammel ejendom, som jeg lejer ud. Jeg kender ikke driftsresultatet resultatet, førend min revisor, en sådan er man som 82 årlig nødt til at have. Et sådan skatte regnskab skal først være klar senest 30. Juni, og kan svinge på bundlinien.Dette regnskab incl. Formue kender bolig støtte kontoret allerde dagen efter, at mon selvangivelse er indberettet. At jeg skal betale noget tilbage er helt OK, men at konfiskere det hele, det vil jeg kalde noget, som ikke egner til at sætte på tryk her. Man kunne have meddelt mig uverensstemmelsen, om jeg kunne antage at tilbagebetale i forhold til den lidt højere skattepligtige indkomst. Jeg har ikke handlet i ond tro, men indtil nu forventet en smule service. Nu kan jeg i stedet sætte hele klage og anke systemet i gang ved hjælp af div. medhjælp af revisor og advokat. Det bliver ikke nemt, men ærgerligt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *