Overblik og registrering af forberedelsestimer gennem skoleåret

NumbersHvis du, ligesom jeg selv, er ansat i Aarhus kommune som lærer, så er du også en del af den nye arbejdstidsaftale. Flere andre kommuner har lignende arbejdstidsaftaler, som gør at en del af forberedelsen, møder og andre arrangementer kan lægges udenfor ens fastlagte arbejdstid. Hvordan holder vi så styr på at vi holder os inden for de rammer vi får løn for? Det kan gøres vha. DLF’s egen timeapp, eller måske du gerne vil have større indsigt i hvor meget du burde arbejde eller om du burde læne dig tilbage og tage en slapper med god samvittighed. Så læs videre, jeg har nemlig udviklet et regneark som nemt kan hjælpe med dette.

Ting du skal bruge

:: En iPhone eller iPad
:: Numbers
:: Mit regneark til numbers (opdateret til Aarhus Kommune for skoleåret 2016/17)
:: Evt. iCloud for at gøre det hele meget smartere.

Regnearket som hjælper dig til at planlægge din arbejdstid

Oversigt over lærer forberedelse.
Oversigt over lærer forberedelse

I fx Aarhus kommune er en folkeskolelærers pulje af timer, som kan placeres udenfor vores arbejdstid og skolen, på 215 timer. Disse 215 timer skal fordeles jævnt over skoleåret så der også er tid sidst på skoleåret til fx at forberede sig eller holde møder udenfor den fastlagte arbejdstid. Derfor er en af de vigtige informationer i regnearket hvor mange forberedelsestimer man, som lærer, ender med i slutningen af skoleåret at have forbrugt hvis læreren fortsatte med sit nuværende mønster for forbrug af timerne i puljen. Længere nede er en oversigt over de vigtige informationer som ‘app’en’ giver dig

For at komme i gang skal du have en iPad eller en iPhone for det er på disse enheder regnearksprogrammet Numbers virker. Derfor er mit regneark med nem registrering af fx forberedelsestid og overskuelighed over forbrugt tid kun anvendeligt på iPhone, iPad eller Mac.

1. Hent Numbers her via Apples App Store. Numbers er gratis for dem med nye Apple enheder, men koster 65 kr for folk med gamle enheder.

2. Herefter henter du regnearket her som du kan registrere dine forberedelsestimer i.

3. Nu er du klar til at registrere dine timer, men først skal regnearket tilpasses din vilkår som lærer.

Tilpasning af regnearket for den enkelte lærer

Under fanebladet oversigt kan du skrive hvor stor din pulje med timer er på under ‘Antal timer til rådighed’. Samt sætte en startdato for og slutdato for skoleåret. Jeg har brugt regnearket siden starten af året, men starter du midt i året, så skal du lave et skøn over hvor mange timer du har tilbage og skrive det under ‘Antal timer til rådighed’ og sætte start datoen til den dag du startede med at bruge regnearket.

Nem registrering af fx forberedelsestimer

1. Åben Numbers

2. Vælg Timeseddel

3. Vælg Tidsregistrering i fanebladene

4. Tryk + for neden

5. Vælg starttidspunkt ved at trykke på ‘I dag’ og derefter rulle over til tid, for at trykke på ‘Nu’. Glemte du at registrere tid, da du startede så skrives tiden blot med det numeriske tastatur

6. Vælg sluttidspunkt på samme måde som punkt 5.

7. Under ‘Art’ kan du vælge imellem 3 ting: forberedelse, møde og ‘Andet arrangement’. Og sidst men ikke mindst trykke til højre for ‘Noter’ hvis du gerne vil skrive en note til din registrerede tid.

En lille video, som viser hvor nem registreringen af puljens timer er:

En lille billedesekvens som også viser fremgangsmåden til at registrere dine timer:

Bruger du iCloud vil regnearket automatisk vises på din iPad, iPhone og Mac. Så kan du altid registrere tid på den platform du befinder dig på. Jeg bruger den primært på min iPhone, da denne altid er ved hånden.

Hvad gives af informationer for den registrerede tid

Nedenunder ses den oversigt som regnearket giver dig på en iPhone. De væsentligste og mest vigtige informationer er markeret med fed i regnearket.

Oversigt over lærer forberedelse.

Tabellen nedenunder er en oversigt over cellerne i regnearket med en forklaring under. Dem jeg anser som vigtigste er understreget.

TID TILBAGE %-TID BRUGT GNS. REG. TID
Den tid du har tilbage af puljen. Den procentdel du har brugt af puljens timer Den gennemsnitlige registrerede tid af puljen
MED DENNE TREND MED DENNE TREND OMREGNING TIL TIMER 
Så mange timer du kan forvente at bruge på et skoleår hvis du fortsætter som du har gjort indtil dags dato. Så mange procent du kan forvente at du bruger for meget / for lidt af din pulje. Teknisk celle til omregning fra decimaltal til timer
D.D. HAR JEG BRUGT D.D. SKULLE JEG HAVE BRUGT OVERTID DAGS DATO
 Antal timer du har brugt til dags dato Antal timer du skulle have brugt til dags dato  Om du har arbejdet overtid eller skylder tid
TID PR. ARB. DAG I PERIODEN TID TILBAGE PR. ARB. DAG PROCENT. ARB. DAGE GÅET
 Tid fra puljen pr. arbejdsdag i skoleåret Til tilbage hver eneste arbejdsdag fra dags dato til skoleårets slutning Procent del af hvor mange arbejdsdage der er gået
ARB. DAGE ARB. DAGE TILBAGE ARB. DAGE GÅET
 Tæller hvor mange arbejdsdage der er i skoleåret. Altså dage fraregnet de tvungne ferier. Hvor mange arbejdsdage der er tilbage fra dags dato til skoleårets slutning. Igen fraregnet de tvungne ferier. Hvor mange arbejdsdage der er gået siden skoleårets start til dags dato. Igen fraregnet de tvungne ferier.
FORBEREDELSE MØDE ANDET ARRANGEMENT
 Sum over den tid du har brugt på forberedelse Sum over den tid du har brugt på møde Sum over den tid du har brugt på ‘Andet arrangement’.

Jeg synes at de vigtigste celler for en lærer er ‘Med denne trend’ og ‘Overtid dags dato’ samt ‘tid tilbage pr. arbejdsdag’. Disse fortæller nemlig alle 3 noget om hvordan det samlede forbrug af timer ville se ud ved skoleårets slutning. Disse tal hjælper dig, så du ikke får brugt alle dine timer i det første halvår af skoleåret, og kan derfor hjælpe dig med at sikre dig tid i slutningen af skoleåret.

Regnearket tager højde for at du ikke vil forberede dig i dine ferier (du kan se hvilke ferier der er defineret til højre for fanebladet ‘Tidsregistrering’), men skulle du alligevel komme til at forberede dig i din ferie, så registrer blot timerne og hold med god samvittighed fri i hverdagen. Ligeledes går den ud fra at du gerne vil holde fri i dine weekender, så puljen med timer bliver altså kun fordelt over arbejdsdage (hverdage fraregnet ferie perioderne).

Skriv endelig en kommentar, hvis du har forslag til indhold eller rettelser til regnearket. Tryk gerne på lidt reklamer eller doner evt. en skilling for mit arbejde.

2 thoughts on “Overblik og registrering af forberedelsestimer gennem skoleåret”

  1. Der er ikke nogen fil når man følger linket til dit regneark?
    Jeg er meget interesseret og du må gerne sende det til mig.

    Dbh Nikoalj

    1. Jeg har lige opdateret både regneark (så datoerne passer med skoleåret 2015/16 og ferieperioder for Aarhus kommune) og links, så nu burde det være muligt at hente det igen. 🙂 Giv endelig kommentar på om det er til at bruge for andre end mig selv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *